Flipper-prothese voor John

Zwemmen is een grote hobby van John Smits uit Terborg. Elke maandagavond is hij in het zwembad te vinden. Maar vanwege de amputatie van beide onderbenen kon hij geen vaart maken in het water. Mijn zoon zei dan ook altijd: ‘papa gaat niet zo snel’. Daarom ben ik op zoek gegaan naar iemand die zwemvliezen voor mij kon maken.”

“Begin februari heb ik naar Hart in Actie een brief geschreven. Hierin heb ik in een paar zinnen mijn probleem omschreven. Maar ik verwachtte er niets van en bleef dan ook doorgaan met mijn zoektocht naar geschikte zwemvliezen.”

Eind maart werd John gebeld door de eigenaar van Smeets Loopcomfort. “Hij deed zich voor als een student die in het kader van zijn examenopdracht voor zijn opleiding tot orthopedisch schoentechnicus van de SVGB graag zwemvliezen voor me wilde maken.
We maakten een afspraak zodat Thijs gipsafdrukken van mijn stompen en foto’s van mijn protheses kon maken. Een paar dagen nadat hij dat had gedaan, mailde hij me dat de examencommissie de opdracht had afgekeurd en dat de productie ervan daarom niet door kon gaan.” Wat John niet wist, is dat er bij Smeets Loopcomfort ondertussen al met man en macht was gewerkt aan zijn zwemvliezen.

Op een gegeven moment werd ik middenin de nacht wakker en ben ik aan het schetsen geslagen. Woensdag na Pasen heb ik met de redactie van Hart in actie gebeld met de mededeling dat ik een oplossing had.”

De flippers die Thijs samen met vier medewerkers produceerde, bestaan uit een combinatie van materialen. “Bij een duikvereniging heb ik flippers geleend om als voorbeeld te gebruiken. Aan de hand daarvan kon ik de juiste stevigheid van de flippers bepalen. Door verschillende materialen te combineren heb ik de taaiheid van de flippers van de duikvereniging nagebootst ”, aldus Thijs. “De twee flippers zijn met klittenband aan het bovenbeen te bevestigen.”

“Nietsvermoedend ging ik die maandagavond naar het zwembad”, vertelt John. “Terwijl ik rustig mijn baantjes aan het zwemmen was, werd ik overvallen door een duiker die mij naar de kant haalde. Die duiker bleek Wendy van Dijk te zijn.”
Daarna heeft John al heel wat baantjes met zijn zwemvliezen gezwommen. “De flippers bevallen prima. Ik ga als een speer door het water. Toch is mijn zoon me nog steeds te snel af, maar dat vind ik niet erg.”