Sandalen voor vale gier in Artis

Een bumblefoot, ofwel een ontsteking aan de voetzool, is een regelmatig voorkomend probleem bij roofvogels in gevangenschap. Ook vale gier Katrien in de Amsterdamse dierentuin Artis kampte al ruim een jaar met dit probleem. De behandeling van haar voetzolen ging met veel stress gepaard. Daarom is besloten op zoek te gaan naar een andere oplossing. Die werd gevonden in de vorm van twee orthopedische sandaaltjes.

“Waarschijnlijk zijn door de combinatie weinig beweging en het feit dat Katrien een zware vogel is, de kussentjes onder haar klauwen overbelast”, legt Daphne Valk uit. Zij is paravetinair bij Artis.

Op internet zochten Daphne en haar collega’s naar een oplossing voor de ontstoken voetzolen van de 26-jarige roofvogel. Zo kwamen zij bij Hanssen Footcare in Haarlem terecht. Bij dit bedrijf, dat gespecialiseerd is in orthopedische schoentechniek, werkt Arnoud van Glasenap. Hij is tevens leerling van de opleiding tot orthopedisch schoentechnicus. “Arnoud gaf aan graag een keer langs te willen komen om het probleem van Katrien te bekijken. Zoeken naar een oplossing voor de problematische poten van een vogel is namelijk wel iets bijzonders”, aldus Daphne.

De klauw van Katrien bestaat uit vier tenen, drie voor en één achter. “Het is natuurlijk erg lastig om een schoen te maken voor zo’n klauw. Daarom ontstond het idee voor een sandaal. Daar kunnen de tenen doorheen. Bovendien kan de vogel er alles mee doen wat hij wil, zoals staan, lopen en zelfs op een stokje zitten doordat de sandalen zo flexibel zijn.” Een groot voordeel van de sandalen ten opzichte van het verband is dat het snel droogt, vindt Daphne. “De sandalen zitten redelijk los waardoor er voldoende lucht bij kan komen en ze binnen een mum van tijd droog zijn. Het verband bleef na een waterbadje veel langer nat en dat vertraagt het genezingsproces.”

In mei 2004 liep Katrien voor het eerst op haar nieuwe sandalen. Arnoud was een beetje bang dat ze de sandalen niet zou accepteren. “Katrien heeft een hele scherpe snavel en het leer van de sandalen is vrij dun. We hadden daarom niet vreemd opgekeken als ze beide sandalen had vernield.” Dat bleek echter mee te vallen. “Katrien was al gewend om verband om haar poten te hebben. Waarschijnlijk had ze daarom ook geen problemen met de sandalen.”